География

Перущица е град в Централна България. Намира се в област Пловдив. Перущица е разположена в подножието на Родопите.

Градът отстои на 21 км от Пловдив, на около 124 км от София и на 7 км от Кричим.


Културни и исторически забележителности

Историческият музей в Перущица е създаден през 1955 г. Експонатите са подредени в четири зали. Те проследяват развитието на града от неолита до днес.

Особено ценни са личните вещи, оръжия и документи, свързани с революционната дейност и борба на местното население.


Икономика

В община Перущица се развиват преди всичко селско стопанство и лека промишленост. Функционират няколко шивашки фабрики.

Отглеждат се предимно лозови насаждения, ябълки, домати, краставици, праскови.


Редовни събития

Празникът на Перущица се чества на 10 май.


История

На 2-3 км североизток от днешна Перущица се намират останките на древния град Драговец. Той е разрушен от войската на турския пълководец Лала Шахин през 1364 година. На юг в Родопа планина се издигала крепостта Перестица, част от отбранителната система на Второто българско царствоВъзобновяване на българската държавност през 1186 чрез освободителното въстание на Петър и Асен. Столица – Търново. Началото на 13 в. – цар Калоян продължава освобождаването на българските земи; най-голям териториален обхват и политическа мощ достига при цар Иван Асен II. Постепенно се оформят Търновското царство, Видинското царство и Добруджанското княжество. 1396 – при цар Иван Шишман е завладяно от османските турци. Разцвет на художествените занаяти, архитектурата, изобразителното изкуство (виж Боянска църква) и литературата (Търновска книжовна школа). Източник „Българска енциклопедия А-Я”. Тя е била съставена от две части: долна (Градището) и горна (Момино кале).Според археолозите Перущица е техен наследник. В околностите на града са открити останки от тракийски и римски селища. Изследователи защитават тезата, че градът носи името на славянския бог Перун.

През XV век в Перущица се преселват българи от най-западните предели на Балканския полуостров (днешна Албания).

Селището е опожарено през 1794 година от кърджалиите на Мехмед Синап.

По време на Възраждането в Перущица развиват своята дейност именити просветители и дейци на националноосвободителното движение: Петър Бонев, Кочо Честименски, Васил Соколски.

През първата половина на XIX век родолюбивите жители на Перущица построяват в града голяма църква – „Архангел Михаил”. До нея издигат училище, което и до днес носи името „Даново” на името на първия учител в него – Христо Г. Данов. Това е едно от първите училища в България.

През 1869 г. Васил Левски основава в Перущица революционен комитет, чиято ръководна дейност е поета през 1876 година от Георги Бенковски.

Жителите на Перущица са едни от най-активните по време на националноосвободителните борби. Опитите на турците да помохамеданчат местното население завършват с неуспех.

Името на Перущица се свързва с геройските действия на жителите му. По време на Априлското въстание през 1876 г. седем дни перущинци отблъскват непрестанните атаки на многократно превъзхождащия ги по брой и въоръжение турски башибозук. В църквата „Св. Архангел Михаил” борците за свобода предпочитат смъртта пред това да се предадат на османските войски. Загиват около 347 души. В историята е останал споменът за героизма и саможертвата на Кочо Честименски. Виждайки, че няма възможност за спасение, той убива жена си и децата си и сам слага край на своя живот. Последван е и от други. По-късно костите на борците за свобода са събрани и погребани в черквата.

Перущица е разграбена и напълно опожарена от поробителите.

Градът е освободен от османско иго на 3 януари 1878 година.

Днес Перущица е един от Стоте национални туристически обекта.


Исторически музей

Историческият музей в Перущица е създаден през 1955 г. Експонатите са подредени в четири зали. Те проследяват развитието на града от неолита до днес.

Особено ценни са личните вещи, оръжия и документи, свързани с революционната дейност и борба на местното население.

География Икономика Редовни събития История Исторически музей