Пещера Проходна

Проходна е пещера, намираща се в община Луковит, област Ловеч. Разположена е в Карлуковския пролом – един от най-големите карстови райони в България, и представлява огромен интерес за спелеолозите. През 2006 година районът е обявен за Геопарк.

Проходна се намира на около 2 км от село Карлуково. То отстои на 120 километра североизточно от София по пътя за град Плевен.

Проходна е една от най-известните пещери в региона. Тя има най-дългия пещерен тунел в България – 262 метра. Височината на свода достига до 47 метра, а площта й e около 10 декара.

Едно от най-впечатляващите неща в пещерата е природният феномен, носещ името Окната или Очите на Бога. Представлява две почти еднакви по големина дупки с формата на очи. Те са се формирали вследствие на ерозионните процеси, довели до издълбаване на тавана от просмукващите се води. Любопитното природно образувание се намира в средната зала на пещерата. Благодарение на него пещерата е естествено осветена. Тук през деня никога не е тъмно, а скалите придават интересни жълто-зеленикави оттенъци на светлината.

Тук са снимани няколко български и чуждестранни филма, единият от които е „Време разделно”. Проходна е една от малкото пещери, в които се практикуват бънджи скокове. Други спортове в района са спортно катерене и водни пътешествия.

През 1962 г. Проходна е обявена за природна забележителност.

В близост са разположени каньонът Задънен дол, множество пещери, красиви меандри, скални арки и скални манастири от XIII и XIV век.

Пещера Проходна