География

Връх Богдан е най-високата точка в Средна гора. Издига се на 1604 м. Наричан е още Голям Богдан. Намира се в област София. Разположен е в източната част на Същинска Средна гора.

Върхът носи името на българския войвода Богдан, чието дело се свързва с този регион.

Връх Богдан е един от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Местността около върха представлява гъста гора. На южния склон се намира Детелинова пещера.

От връх Богдан водят своето начало няколко реки – Крива река, Луда Яна и Белашица.

Най-високият връх в Средна гора не е труднодостъпен. Най-предпочитаният маршрут започва от Копривщица и е с продължителност около 3 часа. Можете да покорите Богдан и ако започнете своето изкачване от град Стрелча. Когато достигнете върха, на юг и на север пред вас ще се открият красиви гледки към върховете Барикади и Вълк. В далечината можете да видите очертанията на Родопите и част от Рила.


Средна гора

Средна гора е една от по-малките планини в България. На север тя достига до Задбалканските котловини, на юг – до Горнотракийската низина. На запад  и на изток граничи съответно с р. Искър и р. Тунджа. Разделена е на три части – Ихтиманска Средна гора (между реките Искър и Тополница), Същинска Средна гора (между реките Тополница и Стряма), Сърнена Средна гора (между реките Стряма и Тунджа).

Средна гора е предпочитано място за планински разходки благодарение на полегатите си склонове, които са лесни са изкачване, и красивата си природа.

Тук можете да посетите множество забележителности – храма в Старосел, древните римски останки в Хисаря, местността Оборище, къщите музеи в Копривщица, резервата „Богдан” и др.

В Средна гора извират множество минерални извори, което благоприятства развитието на туризма. Тук се намират едни от най-предпочитаните дестинации за отдих – Хисаря, Стрелча и с. Баня.

География Средна гора