Връх Околчица

Околчица е връх във Врачанската планина. Разположен е на около 20 км от град Враца. Намира се на територията на Национален парк „Христо Ботев”.

На това място на 2 юни 1938 г. Ботевата чета води своята последна битка. На 17 май 1876 г. българските четници превземат кораба „Радецки”, който прави редовен курс за Виена. По настояване на Ботев капитанът Дагоберт Енглендер акостира на Дунавския бряг при Козлодуй. След тежки боеве, продължили три дни, четата достига до подножието на връх Вола, Стара планина. Обградени от три страни, четниците водят сражение целия ден. Преди залез слънце боят е прекратен. Щабът на четата се събира, за да обсъди по-нататъшните действия. По време на заседанието вражески куршум уцелва Ботев. За негов заместник е определен Никола Войновски, след което четата тръгва на югоизток.

Всяка година на 2 юни тук се провеждат национални тържества в чест на Христо Ботев и загиналите за свободата на България.

В памет на Христо Ботев на връх Околчица през 1938 г. е издигнат паметник. Той е висок 35 метра и представлява опълченски кръст – такъв носели опълченците по време на националноосвободителните борби. През 1947 г. кръстът е заменен с петолъчка, но паметникът възвръща първоначалния си вид през 1991 г.

През 1947 г. се поставя началото на превърналия се в традиция поход „По стъпките на Ботевата чета”. Той продължава 7 дни, като участниците изминават разстоянието от Козлодуй до връх Околчица.

Тоз, който падне в бой за свобода,

той не умира: него жалеят

земя и небо, звяр и природа

и певци песни за него пеят…

Из „Хаджи Димитър”

Връх Околчица е един от Стоте национални туристически обекта.

Околности

Хижа „Околчица” се намира на 300 м от върха и на 24 км от Враца.

Връх Околчица