География

Триградското ждрело се намира на 2 км северно от едноименното село. Разположено е от двете страни на река Триградска. Тя преминава през пещерата Дяволското гърло и се слива с Буйновска река. По пътя си в продължение на 700 м реката образува 18 подземни водопада. На запад ждрелото се издига на 180 м височина, а на изток – на 300–350 м. Триградското ждрело е дълго 7 км, но същинската му част е около 2–3 км. То е трето по големина след Буйновското и Трънското ждрело. Разстоянието между скалите от двете страни на места е 300 м, а на други – 100 м. Средната надморска височина на ждрелото е около 1450 метра. Местността Буков мост е най-ниска – 946 м н.в., а най-високата част е при връх Кулата (1543 м н.в.).

В източния склон на ждрелото се намира пещерата Харамийска. Ждрелото е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. Природните му забележителности са обявени за защитена територия през 1963 г.

Формирането на Триградското ждрело е започнало през неогена (втория период на неозоя). Водите на река Триградска са издълбали планинските недра. Така са се образували разнообразни карстови форми, а в по-дълбоките пластове се оформили пещери. В района има множество пещери, някои от които са все още непроучени. Археологическите разкопки доказват, че в миналото те са били обитавани, по стените им са намерени рисунки от праисторически хора. Открити са и тракийски некрополи.

Скалите на Триградското ждрело са обитавани от 10 вида редки птици. В България единствено тук се срещат отровни паяци, като те обитават пещерите. В местността растат редките растения Родопски Силивряк, Родопски ръж и др.


Културни и исторически забележителности

Една от забележителностите на Триградското ждрело е пропастната пещера Дяволското гърло.

Пещера Дяволско гърло

Дяволско гърло е пещера, разположена на 1,5 км северно от село Триград. Формирането й е започнало след пропадане на земните пластове и вследствие действието на водата, в пещерата в момента тя пада от 42 м височина. Образувана е през втората половина на кватернера. Обявена е за природна забележителност през 1963 г. Името на пещерата се дължи на формата на входа, оприличен на дяволска глава.

Първоначално посетителите преминават през изкуствено прокопан тунел, дълъг 150 м. Той ги отвежда до Бучащата зала (основната част от пещерата). Тя е дълга 110 м, широка 40 м, а височината й е около 35 м. Едни от най-красивите забележителности тук са трите спускащи се водопада. Единият е сред най-високите подземни водопади на Балканите с височина от 41 м. Тук постоянната температура е 8°C. 301 стъпала извеждат посетителите извън пещерата.

С пещерата Дяволско гърло са свързани редица легенди. Една от тях разказва, че от тук Орфей се спуска в подземното царство на Хадес, за да спаси любимата си Евридика.

Тук зимува най-голямата в България и на Балканите колония на пещерен дългокрил прилеп (Miniopterus schreibersii).

Пещерата е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.


Околности

Село Триград се намира на 50 км от Смолян и на около 150 км от София. Разположено е в Триградското плато – едно от най-красивите в България. В селото има конна база и условия за приятна и ползотворна почивка. Местността е известна с лечебните билки, виреещи тук.

На около 2 часа от Триград на изток можете да посетите свлачищните Чеирски езера. В кристално чистите им води има много пъстърва.


Полезна информация

Телефон: 359 3040 220

Работно време:

Летен сезон: 9,00–17,00 ч.

Зимен сезон: със заявка

География Културни и исторически забележителности Околности Полезна информация