География

Чудните мостове са скален феномен, наричан още Скалните мостове. Намира се в долината на река Еркюприя в Западните Родопи, в близост до връх Голям Персенк. Разположен е на 1450 м надморска височина. Отстои на 80 км южно от Пловдив и на 35 км северозападно от Чепеларе.


История

Чудните мостове са се образували благодарение на ерозионната дейност на река Еркюприя, която в миналото е била пълноводна. С течение на времето водите й напукали мраморните скали и впоследствие оформили дълбока водна пещера. Таванът й на места се срутил (предположенията са, че е вследствие на земетресение) и така се образувал природният феномен, представляващ два мраморни моста. Съществува и легенда за създаването на Чудните мостове. Тя разказва как преди много време в землището на село Забърдо много пастири пасели своите стада. Един ден за тяхно нещастие се появил змей, който започнал да краде животните им. Дълги години пастирите не можели да се преборят със злосторника, който бил многократно по-силен от тях. Накрая решили да надхитрят змея. Натоварили едно магаре с прахан (материал за разпалване на пожар). Змеят го изял, олюлял се, тялото му се сгромолясало и при падането оформило двата моста.

Първият мост е по-голям. Широчината му достига 15 м, а дължината – около 100 м. Съставен е от 3 арки. В стените му има две свързани помежду си пещери. По-малкият мост се намира на около 200 м. Той е дълъг 60 м, а височината му достига до 50 м, като арката е 30 м. Близо до него се намира входът на Ледената пещера. Следва трети, много по-малък мост, представляващ понорна пещера. И двата моста са обезопасени и можете да преминете по тях. Заобиколени са от иглолистни гори, а самите те са обрасли със здравец и безсмъртниче.

В региона има много пещери, но повечето от тях не са благоустроени и пригодени за туристически посещения.

Чудните мостове са обявени за защитена територия през 1949 г. Те са сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Туристически екопътеки свързват Чудните мостове с х. „Кабата”, х. „Скалните мостове”, х. „Изгрев” и х. „Персенк”.

Връх Голям Перелик

Голям Перелик се извисява на 2191 метра височина и е най-високият връх в Родопите. Той е седми по височина след върховете Мусала (2925 м), Вихрен (2914 м), Ботев (2376 м), Черни връх (2290 м), Руен (2251 м) и Гоцев връх (2212 м). Намира се на 19 км западно от Смолян. Разположен е в Переликско-Преспанския дял на Родопите.

Голям Перелик не е труден за изкачване, но в момента не е достъпен, тъй като там е разположено поделение на Българската армия. До подножието му може да се стигне от хижа „Перелик” за около 40 минути.

Изграден от риолити. Има плоско гърбище и полегати склонове. Покрит е с тревиста растителност и хвойнови храсти.

География История