География

Земен е град в Западна България. Намира се в област Перник, община Земен. Разположен е в близост до язовир „Пчелина”, от двете страни на река Струма, на надморска височина от 500–699 м.

В близост до града се намират красивият Земенски пролом и Земенската планина.

Земен отстои на около 70 км от София.


История

Местността е била обитавана още от древността. През втората половина на II в. пр.Хр. в региона се заселват траки от племената пеони, агриани и дентелети. Тук през V век пр.Хр. се установяват представители на тракийското племе леи. Те остават в региона до идването на римляните.

Първоначално град Земен се нарича Белово. След това името Земен носи само железопътната гара на селото, а през 1925 г. село Белово е преименувано на Земен. В миналото, недалеч от днешното разположение на града, се е намирал средновековният град Землънград.

През 1974 г. Земен е обявен за град.

Малко преди да влезете в Земен, можете да видите каменна фигура, чийто произход е свързан с легенда. Тя разказва как на това място имало весела сватба. За нещастие преминаващи турци я видели и поискали да откраднат булката. Те погубили попа и младоженеца, а изплашената до смърт младоженка се хвърлила в буйните води на Струма. Оттогава скалата носи името Невестин камък. А каменната фигура, разположена непосредствено преди града – Попова глава.


Културни и исторически забележителности

Земенският манастир „Св. Йоан Богослов” се намира в непосредствена близост до град Земен. Отстои на около 15 км от международния път от София за Кюстендил и Гюешево, на 76 км от София и на 42 км от Перник. Разположен е в красива местност на брега на р. Струма. В района може да се разходите до Коньовска планина или Земенския пролом.

Според исторически източници Земенският манастир е построен през XI век по време на Първото българско царство. През втората половина на XIV век манастирът става част от Велбъждското княжество, управлявано от деспот Деян. През този период – 1354 г. – е направен ктиторският надпис, според който благодарение на деспота се обновява и украсява манастирската черква. Разширяване и реконструиране на черквата се извършва през различни периоди – 1730, 1867 г. и т.н.

В навечерието на Априлското въстание игуменът на манастира Михаил организира чета, която да се включи в борбата за освобождение на България. Тя е разбита, а той – убит.

Празникът на манастира се чества на 20 май, тъй като тогава по църковния календар е празникът на св. Йоан Богослов – неговия покровител.

Манастирският комплекс включва две свързани помежду си сгради, малка камбанария, черква и вътрешен двор. Жилищните сгради са издигнати през ХІХ в. Камбанарията е изградена след Освобождението.

Черква „Св. Йоан Богослов”

Черквата е изградена през ХІ в., а в момента не е действаща. Тя представлява кръстокуполна постройка, изградена от камък. Особен интерес у посетителите предизвикват фреските на храма, изцяло покриващи вътрешността му. Те представят различни сцени и образи от Библията. Личат образите на св. Иван Рилски, св. Климент Охридски, на деспот Деян и жена му Доя и др. По-голямата част са направени през XIV век. Изображението на св. Ана е единственото, което се е съхранило от изграждането на църквата. В купола е изобразен Христос Вседържител, носен от 12 ангели. В нишата над входа е образът на покровителя на черквата св. Йоан Богослов.

Впечатление правят също така каменният олтар, подът, изграден от разноцветни мраморни и каменни парчета. В черквата е открит каменен надпис, който представлява поетическа епитафия. Счита се, че ктиторските портрети, изобразени в Земенския манастир, са едни от най-старите и ценни в България.

Черквата е обявена за национален паметник на културата.


Полезна информация

Земенски пролом

Дълбок и живописен пролом. Образуван е от река Струма. Намира се между планините Конявска и Земенска. Дълъг е около 20 км. Тук се намира водопад Скакавица.

Земенска планина

Разположена е между долините на Струма, Треклянска река, Сушичка река и Драговищица. Част е от Конявско-Милевската планинска редица. Най-високата й точка е връх Тичак (1295 м). Изградена е главно от триаски доломити и варовици.

География История Културни и исторически забележителности Полезна информация