География

До 1950 г. връх Ботев носи името Юмрукчал; Юмрука

Ботев е най-високият връх в Стара планина и трети по височина в България след Мусала и Вихрен. Издига се на 2376 м. Намира се в Област Пловдив, община Карлово. Разположен е в близост до Карлово и Калофер.

Изграден е от гранити.

На връх Ботев е построена метеорологична станция. През 1966 г. е издигната и телевизионна кула. При хубаво време, което тук е рядкост, от върха пред вас се откриват неповторими гледки към Северна и Южна България.

Ботев е един от най-трудните са изкачване български върхове. До него може да се достигне по няколко маршрута, но нито един от тях не е лек. Ако решите да го покорите, отделете си един ден.

Върхът е част от прехода Ком–Емине, който представлява финала на международния туристически маршрут Е3.

Ботев се намира на територията на резерват „Джендема”. Тук можете да видите множество ендемични видове, които са разпространени единствено на територията на резервата.

 Връх Ботев е един от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.


Хижа "Рай"

Един от най-популярните маршрути започва от хижа „Рай” и минава през южното било на Стара планина. Тя е разположена на 1560 м надморска височина. Построена е през 1935 г. Намира се на изключително красиво място.

Това е може би най-краткият път за изкачване на върха – отнема около 3 часа. Други възможни маршрути за покоряване на връх Ботев започват от хижа „Плевен” (3,5–4 часа), от хижа „Тъжа” (4,5–5 часа), и от хижа „Васил Левски” (3,5–4 часа).


Райскоро пръскало

Ако сте любители на скалното катерене, тук имате възможност да практикувате любимия си спорт. Южните склонове на върха са силно наклонени, а на места са пресечени от отвесни скали, наречени Райски. Оттук се спуска и един от най-високите и живописни водопади на Балканския полуостров – Райското пръскало. Водите му падат от 125 м височина върху фона на околните скали.


Вечната пряспа

Вечната пряспа се намира под връх Ботев. Снеговете й са причина водопадът Райското пръскало никога да не пресъхва.


Полезна информация

За притежателите на туристически карти „100-те национални туристически обекта” – печатът е в метеорологичната станция.

География Хижа "Рай" Райскоро пръскало Вечната пряспа Полезна информация