История

Музеят на физическата култура и спорта в София се намира в Национален стадион „Васил Левски” в специално пригодена зала. Той е създаден с Решение на Бюрото на ВКФС (Върховен комитет за физическо възпитание и спорт) и с Писмо на Министерството на културата от 26 април 1956 г. Първата музейна експозиция е открита за посетители на 30 март 1962 г.

През първите години от съществуването на музея екипът издирва, събира, подготвя за съхранение експонати и материали, свързани с историята на физическото възпитание и спортовете в България.

Докато продължават дейностите по реконструкцията на националния стадион, експозицията не е отворена за посетители. Официалното откриване на обновения Музей на спорта е на 27 август 2003 г. Експозицията е озаглавена „Традиции и част от успехите на българския спорт”. Тя показва историята на българския спорт и постиженията на родните спортисти.

Фондът се състои от над 500 експоната (включващи състезателни екипи, множество купи и колекция от завоювани от българските спортисти медали и др.), снимки, факсимилета (представящи първите спортни обединения). Много голяма част от експонатите са дарени на музея от успелите български спортисти, треньори и деятели – Крум Лекарски, Надежда Лекарска, ген. Владимир Стойчев, Григорий Педан, Йорданка Благоева, Диана Йоргова, Здравка Йорданова и Светла Оцетова, Тодор Симов, Весела Лечева, Христо Стоичков и много други. Едни от най-интересните предмети са: копие на първия български велосипед, лични вещи и награди на борците Дан Колов и Никола Петров, фехтовален костюм на български олимпиец от Амстердам 1928 г., снимката на двамата швейцарски учители, които на практика поставят началото на модерния спорт в страната. Повод за гордост са изложените олимпийските медали, предоставени от спортисти като Манол Манолов (бронзов медал от Мелбърн 1956 г. по футбол), Диана Йоргова (сребърният си медал от Мюнхен 1972 г. по лека атлетика), първата българка, поставила световен рекорд в леката атлетика Йорданка Благоева (сребърен медал от Мюнхен 1972 г. и бронзов от Монреал 1976 г.), Красимира Гюрова (бронзов медал от Монреал 1976 г. по баскетбол), както и бронзовите медали от световното първенство във САЩ на Албена Денкова и Максим Стависки.


Полезна информация

Музей на спорта

Бул. „България” 1А,

Национален стадион „В. Левски”,

Работно време:

9,00–17,00 ч.

почивни дни: събота и неделя

тел.: 02/ 930 07 61

История Полезна информация