История

Изграждането на зоологическата градина в София през 1888 г. превръща града в първата столица на Балканския полуостров, в която има зоопарк. Първоначално зоопаркът е разположен в парка на бившия царски дворец (Национална художествена галерия днес). Първите й обитатели са черен картал, колхидски фазани и елен. Броят на животните бързо се увеличава. Когато към тях трябва да се присъедини двойка кафяви мечки, се оказва, че паркът не отговаря на нуждите на разрастващата се зоологическа градина. Княз Фердинанд нарежда тя да бъде преместена в бившата ботаническа градина (паркът срещу БСФС днес). Животните продължават да се увеличават. През 1892 г. е купена първата двойка лъвове. Още същата година им се ражда лъвче и вече е факт първото семейство лъвове в Софийската зоологическа градина.

До 1893 г. зоологическата градина е достъпна само за царското семейство и неговите гости. След тази година е отворена за всички желаещи да я посетят. На входа е сложен механичен брояч, който да отчита колко хора посещават парка.

През периода 1893–1895 се изграждат много нови клетки, подобряват се условията за живот и членовете на зоопарка продължават да нарастват. Тук идват едногърба камила, елени вапити, средиземноморски козирог безоар, калифорнийски качулати пъдпъдъци, червени кардинали и др. През 1894 г. е изграден първият басейн, а негови обитатели стават няколко розови пеликани. През 1895 г. е построена високата куполообразна волиера за орлите. Веднага след изграждането й в нея са пуснати брадати орли.

През 1923 г. са изградени вътрешни и външни клетки за хищниците с инсталирани отопление и вентилация.

При бомбардировките над София през Втората световна война е разрушена част от клетките на животните, като обитателите им загиват. След това много столичани се включват с доброволен труд и средства във възстановяването на зоологическата градина.

През 1982 година Зоологическата градина се мести още веднъж – на територията на днешния квартал „Хладилника”. Животните са разделени на сектори: хищници, примати, птици, тревопасни, терариум и аквариум.

По случай 100-годишнината от създаването й през 1998 г. с Указ на Държавния съвет на Република България Зоологическата градина в София е наградена с орден „Кирил и Методий” I степен.


Полезна информация

Работно време:

През зимата продажба на билети от 9,00 до 16,00 ч. Зоопаркът се затваря в 17,00 ч.

През лятото продажба на билети от 9,00 до 18,00 ч. Зоопаркът се затваря в 19,00 ч.

История Полезна информация