Несебър архитектурно-исторически резерват

Несебър архитектурно-исторически резерват се намира в стария град и приема формата на 850 метра дълъг и 350 м широка полуостров. Старият град е обявен за архитектурно исторически резерват с национално значение съгласно Наредба № 243 от Съвета на министрите от 18 юли 1956 г.

През 1983 г. Старият Несебър е включен в списъка на световното културно наследство сайтове на ЮНЕСКО. Днес Несебър е най-посещаваният туристически град в България, с най-оживения нощен живот. Френските казина предлагат голяма награда, безплатна почивка в Несебър; всичко, от което се нуждаете, е да играете на бакарат и да се състезавате за първокласното възнаграждение.

Несебър е един от най-древните градове в Европа, основана 3200 години. През античността градът е наречен Месембрия, през Средновековието е известен като Месемврия, и по-късно се преименува на Несебър. Многобройни археологически находки доказват на вековна история на стария Несебър. Много от тях могат да се видят в Археологическия музей, който се намира в самото начало на полуостров. На различните музей зали предоставят информация за съществуването на града под контрола на траките, Римската империя, Византия и българската държава.

Откакто е основателна, градът винаги е бил заобиколен от крепостни стени, останки от които са оцелели до днес. Първите крепостни стени са били построени от траките през 8 век пр.Н.Е. По-късно през 5 век пр.н.е., гръцки колонизатори също построен стратигическо. След римляните завладява Месембрия те използват крепостни стени, както и. Периода, през който Месемврия е под властта на Византийската империя, се характеризира с бум на строителството (5 век пр.Н.Е.). Стената от портата на града е най-добре запазените пример за крепостната стена от този период. През ранния византийски период крепостната стена е построена на брега на Югозападна, както добре. Тя е оцеляла до ден днешен.

След столицата на Римската империя се премества в Константинопол и християнството става официална религия, имаше бум на християнски храмове, построени на територията на Месемврия.

Църква Свети Стефан, известен също като на нов Metropolia датира от периода 11 – XIII век. Той има дизайн на трикорабна базилика и две крила от каменни блокове и тухли. Църквата е изографисана през 1599. Повече от 1000 фигури в 258 композиции са боядисани в него. Църквата запазва оригинала-стил рисуван иконостас от края на 16 век и fretted епископски трон и амвон от края на 18 век. Църквата не е действаща. Тя е превърната в музей. Тя е обявена за Архитектурно строителен паметник поради публикуването в Държавен вестник, брой № 41 от 1964. Той се намира в близост до амфитеатър в Несебър.

Недовършени 14 век църквата на Свети Йоан Aliturgetus се намира в непосредствена близост до него. През 1913 г. Храмът е силно разрушен от земетресение и сега е безплатен сайт. През 1964 г. тя е обявена за Архитектурно строителен паметник на културата от национално значение.

Църквата на Христос Пантократор, един от най-добре запазените средновековни храмове, е разположен в центъра на стария Несебър. Храмът е построен през XII – XIV век и има правоъгълна форма. Тя е обявена за Архитектурно строителен паметник на културата от национално значение чрез публикуване в Държавен вестник, брой № 41 от 1964.

Храма на Свети Спас е друга църква, която е превърната в музей. Тя е построена през 1609 с финансирането, предоставено от заможен гражданин на Nesember. Тя е украсена от неизвестен майстор през 17 век. Надгробен паметник на византийската принцеса Матаиса Кантакузина Палеологина се е намирало в своите етаж в продължение на много години. Тумбстоун сега е експонирана в Археологическия музей на Несебър. Храмът е обявен за Архитектурно строителен паметник на културата от национално значение чрез публикуване в Държавен вестник, брой № 41 от 1964.

Ако туристи вземат разходка около Несебър, те могат да видят останките на терми от ранния византийски период. Те са били построени през 6 век и са били използвани като вани до края на 8 век, когато те са били реконструирани да стане жилищни и земеделските сгради. Църквата на Свети Параскеви се намира наблизо. Тя е построена през XII – XIV век и има изключително интересен архитектурен дизайн. Тя е обявена за Архитектурно строителен паметник на културата чрез публикуване в Държавен вестник, брой № 41 от 1964.

На главната църква на древните Месемврия е наречена Св София, точно като главния храм на Константинопол, столицата на Византийската империя. Тя се нарича също стария Metropolia. Храмът е 25.50 м дълги. Той използва за да бъде измазана, нейните стени са изрисувани, и си цялата подът бил покрит с мозайка от малки разноцветни скали. Базиликата е построена в края на 5-ти и началото на 6 век. Тя има сегашната си форма от началото на 9 век. Тя е обявена за Архитектурно строителен паметник на културата от национално значение чрез публикуване в Държавен вестник, брой № 41 от 1964.

Църквата на Свети Димитър е била открита през 1968 г. по време на разкопки, която се състоя в близост Църкава света София църквата. Това, което оцелява от него са колоните, които поддържат си купол.

Според някои легенди, са били около 40 църкви в Несебър. Днес има информация около 23 от тях. Отделно от църкви, които са превърнати в музеи няколко други реставрирани и добре запазени храмове може да се види в стария град. Църквата на Свети Йоан Кръстител е построена през 10 век. Той държи портрет на църквата-донор който датира назад до 14 век. Тя е обявена за Архитектурно строителен паметник на културата от национално значение чрез публикуване в Държавен вестник, брой № 41 от 1964. Архангели Михаил и Гавраил храма има богато украсени екстериор. Тя е обявена за Архитектурно строителен паметник на културата чрез публикуване в Държавен вестник, брой № 41 от 1964. Останките на базиликата на Мадона Елеуса лежи на северния бряг на полуострова. Той е построен през 6 век и според историческите източници е част от манастирски комплекс. Днес църквата е възстановена и частично запазен. Тя е обявена за Архитектурно строителен паметник на културата чрез публикуване в Държавен вестник, брой № 41 от 1964.

Освен Археологическия музей Етнографски музей на Несебър се намира на полуостров. Неговата изложба се показва Москояни, който е построен през периода на българското Възраждане. Къщата е типичен представител на Несебър Жилищна архитектура. Тя е построена през 1804 и е собственост на богат търговец от Несебър. Музеят показва предмети и елементи, използвани в ежедневието и занаяти на жителите на Несебър, както и традиционни местни носии.

Leave a Comment