Българската кухня е изключително разнообразна и вкусна, състояща се от различни салати, breadstuffs, яхнии и други местни ястия. Много от ястията са приготвени по традиционни рецепти, предава от поколение на поколение през вековете.

Най-продукти, за които България е международно известна са кисело мляко и бяло саламурено (фета). Те са почти винаги присъства на българските маси в една или друга форма.

Един от най-известните и най-популярните храни в страната е баница. Тя е съставена от тесто с различни пълнежи, сирене, спанак, ориз и месо.

Други популярни закуски ястия включват палачинки, buhtas (fritters), mekitsas (пържени тестото бройки) и пържени филии хляб. Всички те са особено вкусни, когато сервира със конфитюр, мармалад, мед или българско кисело мляко.

Хората в селските райони растат зеленчуци, които са изключително вкусни, което е защо салати заемат централно място в нашите кулинарни традиции. Най-популярните български салата е Шопската салата, но има и други салати на стойност изнурителен-Овчарска салата, реколта салата, Снежанка, монашеското салата, Добруджа салата, печени чушки салата и много други.

Един от най-популярните мезета е таратор (студена супа с краставици). Тя е готова с кисело мляко, краставици, копър, натрошени орехови ядки и подправки.

Супи и бульони също са популярни в провинцията-особено вкусни Бийн супи се сервират в района на село Смилян в Родопите. Отлични рибни супи се сервират в райони на Черно море и река Дунав.

Някои от най-популярните български ястия са на скара – месни топки, kebapches, парчета месо на скара, скара колбаси и др. Различни задушено и ястия в глинени саксии също са нормална част от България кухня (гювеч и Гювеч). Те включват чомлек, кавърма и капама (в региона на Банско).

Друго любимо българско ястие се приготвя с пълнени зеле или лозови листа-листа се използва могат да бъдат малки или широк. Ястие, което се приготвя от опаковката за попълване в листата, е много популярен в Тракия.