Национални исторически археологически резерват Мадара

Националният историко археологически резерват „Мадара“ е разположено на 17 км североизточно от Шумен, 2 км от село Мадара и на 75 км от Варна.

Извисяващите се скали, красива природа и изобилна вода привлече хората тук от зората на историята.

Първо постоянно по време на неолита (края на новокаменната епоха), тя е била заета досега. През вековете скални светилища са основани тук, тъй като са били дворци и други селища, крепости, храмове, отшелнически духовни и монашески комплекси, места за самотата и общински празници. Посетителите могат да наблюдават доказателства на материала и духовното културно развитие на много етнически групи – най-ранните обитатели, траки, римляни, византийци, славяни, прабългари, турци и др. Днес десетки паметници и артефакти от всички епохи може да се види.

Има редица хипотези, свързани с произхода на името Мадара. Някои историци смятат, че той е свързан към древните гръцки епитет „madaros“, което означава „голи“, „плешив“ или „обезлесен“. Друг атрибут стар български произход на името, в който случай тя може да означава Свещената скала или светиня.

Първите проучвания на на Мадара в древна история са завършени през 1930, когато две могили са били изкопани на платото. Опис на gravesites дадоха информация за търговските отношения между местно траки и гръцки колонии, разположени в Мала Азия и на съседните черноморско крайбрежие.

Траките дълго са използвали пещерите като жилища, и подобно на своите предшественици – първите жители на региона – те разширения ги и ги прави по-удобно.

Древната история на Мадара се характеризира с господстващо римско присъствие. Най-впечатляващите архитектурни паметника е римска вила (Villa Rustica) заети между 2-ри и 4-ти век, състояща се от крепостен комплекс от сгради, характерни за вили в европейските провинции на Римската империя. Най-вероятно това е била собственост на богати slaveowner.

През късната античност (около 4 век) крепостта е построена върху платото Мадара, възстановен от време на време и функционирането до османското нашествие през XIV век.

Мадара е жизненоважен място по време на Средновековието-като на мястото на важни исторически събирания, свързан с основаването на българската държава (7 век) и поради близостта си до първата столици, Плиска и Преслав.

Името Мадара е първият срещнат в 1388 във връзка с превземането му от турците.

Най-забележителните паметника на резервата Мадара е уникален каменен релеф, известен като Мадарския конник.

Издълбани върху масивна скала някои 23 метра високо, той е представител на ранната средновековна българска артистичност.

Релеф изобразява конник в естествена поза с меч в ръката си. В краката на коня е лъв, а зад конник е изобразен си ловни кучета. Една легенда разказва, че римски император е лов на платото, когато той падна от скалите и умира. Неговите роднини го memorialized чрез ангажиране майстор за обособяването му образ на скалите.

Научна хипотеза е свързано релеф с Хан Крум (царуването 803-814), Тервел (царуването 701-718), Аспарух (царуването 681-701) и дори с Бог Тангра (Върховният Бог на прабългарите).

Каменни релефа е единствената по рода си в Европа. През 1979 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство сайтове, и през 2008 г. Той е бил избран за национален символ на България.

През 14 век един от най-големите манастири в България е основана в Мадара. Повече от 150 естествени пещери в скалата лицето са били използвани като църкви, параклиси, монашески духовни и gravesites. Един от най-големите пещери е била използвана като църква, и продължава да функционира в този ден като Клифсайд параклис „Свети Panteleymon“.

След България падна на турците (в края на 14 век), Мадара губи своята идентичност като уникални културни, култовите и административен център с национално значение. От 16 век брилянтен дворци и паметници от античността и Средновековието са били разрушават до техните фондации. Единственият паметник да оцелее е Мадарският конник.

В резервата Мадара има сега археологически музей, който представя историята на сайта през епохи на човешкото жилище там. Музеят открита през 1935 г. Експозицията включва повече от 350 оригинални находки от района на Мадара.

„Мадара“ беше признат като национален резерв от указ 161 на 05.08.1958. В момента сайтът е под наблюдението на окръжния исторически музей в Шумен.

Резерватът включва всички защитени като част от Мадарски скали сайт, който обхваща площ от 3,691,336 хектара. Той е признат за защитена среда за всички вкаменени останки и редки животински видове.

Сайтът е предоставена с паркинг, тоалетни и достъп за хора с ограничена подвижност, и тя има павилион отворен на обществеността, който продава сувенири и информационни материали.

Повече от 30 знаци дава указания и обяснения, както и таблетки, разположени в изкопани сайтове в рамките на резерва, предоставят полезна информация за туристи.

Приятен екопътеки маркирани с информативни признаци директни посетители през резерват.

Leave a Comment