Национален исторически музей, Боянската църква клон – София

Боянската църква на Свети Никола и Св.Пантелеймон е разположен в подножието на Витоша, в Бояна жилищен комплекс в София. Това е една от малкото средновековни паметници на християнското изкуство, които са оцелели до наши дни.

Църквата е един от 100 туристически обекта на България и е включена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1979 г.

Тя е построена през три етапа: първи етап – 11 век втория етап – средата на 13 век и третият етап – средата на 19 век.

В източната част на църквата е малка сингъл apsed, кръст на квадрат сграда с вградени подпори, които формират кръст. Първия слой на стенописите, които покрита цялата Източна част на храма датите още през 12 век. Втората двуетажна част от църквата, която принадлежи към типа двуетажни гробница църква е построена през 13 век благодарение на дарение направено от севастократор Калоян и съпругата му Десислава, който управлява района на София (Средец) през този период. Според ктиторския надпис църквата е обновена през 1259. Zografs (художници) Vasilie и Димитър, чиито имена са били разкрити по време на реставрация, постави нов слой на стенописите над първият в старата част на църквата и също украсени двете нива на новата част на църквата.

Боянската църква дължи своята световна слава главно на стенописите от 1259, които демонстрират изключителните постижения на българската средновековна култура. Всяка от повече от 240 фигури, изобразени в църквата има уникални индивидуалност и висока художествена стойност. Портретите на изобразяваните севастократор Калоян и съпругата му Десислава, му и Константин Асен (управлявал в периода 1257-1277) и царица Ирина са едни от най-старите снимки на исторически личности, които са се запазили до днес. 18 сцени в притвора, включително елементи от ежедневието на съвременници художници изобразяват живота на Свети Никола – един от покровител на светиите на храма. Най-старият оцелял портрет на Свети Иван от Рила, български национален светец които са живели през 10 век и които установени Рилския манастир, могат да бъдат намерени сред снимките на други светци в църквата. Портрет на St. Ралица сириец чиито всевиждащите следват посетителите навсякъде, също може да се види сред снимки на монаси и отшелници.

Карти, книги, CD, DVD, сувенири и информационни материали за Боянската църква и други туристически атракции се продават в магазина за сувенири на църквата. Забранено е снимането вътре в църквата.

Leave a Comment