Българското Черноморие е чудесно място за лятна почивка. Нос Емине е мястото, където Стара планина отговарят на морето, и това място условно разделя брега на Черно море в северната и южната част. Бреговата линия е 378 км дълъг, с 209 плажове, които имат обща площ от 16 квадратни километра. Много са широки, докато други са малки и вложени в живописния морски заливи. Плажовете и морето предлагат отлични условия за различни водни спортове като сърфинг, водни ски, Гмуркане, подводен проучване и риболов, дали от повърхността или под вода. През 2011 плажовете на курорта Албена, Bunite (Варна), дюни, Елените, Поморие (Източен плаж), Харманите (Созопол), Свети Влас (централен плаж и Венид Бийч), Слънчев бряг (Северен и Южен плаж) и Слънчев ден на плажа са всички признати за техните постижения.

Съдържанието на соли на Черно море е ниско, само 16 % до 17 % в крайбрежни води, и висок и нисък прилив са минимални. През лятото средната температура на водата е 22° до 24° х А4 и в плитко области като топъл като 26 х А4 °, което го прави особено приятна за плуване.

През последните няколко години някои елитен морски комплекси и курортни градове са построени яхти пристанища. Пристанища в курорти русалка, Тюленово, Балчик, Златни пясъци и Варна предлагат фини възможности за яхтинг по северното черноморско крайбрежие. Опции за яхтен туризъм по южното Черноморие се предлагат в Бургас и курортите Свети Влас, Несебър, Созопол и дюни.

Освен комбинацията от слънце, пясък и море черноморските курорти предлагат Туризъм, планинско колоездене и Конна езда, както и екотуризъм, Фото сафари и екскурзии до природни, културни и архитектурни забележителности. В северната част на Черно море има три от световна класа голф игрища.

Някои от българските реки се вливат в Черно море. Усти са заобиколени от гъста, прохладни, влага нежен гори. Няколко реки (Ропотамо, Камчия и Велека) са плавателни за малки моторни лодки и предлагат незабравими пътувания за туристи. Уникален гъсти гори на реките Батова, Камчия, Ропотамо и Велека са рай за почитателите на природата. В южния Черно море, посетителите могат да се насладят готино temeratures на Странджа и вековните традиции на селата, сгушени в планината. Туристите могат да се насладят на прекрасни Черно море езерата Алепу, Аркутино, Атанасовско, Белослав, Бургас, Дуранкулак (където енеолит селищна могила, датиращи от 4600-4200 години преди новата ера е бил открит, както и храм посветен на богинята Кибела), Ezeretsko, Поморие, Шабла, Варна, Балчик Тузла, Наневска Тузла, Орлово влажните зони и блатата Stomoplo. Множество редки растения и животни могат да се видят в лагуни и лимани от тези крайбрежни езера и находища на лечебна кал (лиманната кал) е установено в Поморийското езеро, Варненското езеро, Балчик Тузла, Шабла, русалка и Атанасовското езеро.

По протежение на бреговата линия има и минерални извори, и комбинацията от тези природни ресурси е довело до популярността на туризма, която съчетава посещения на Спас, балнеоложки центрове и уелнес курорти с морски почивки.

Туристите имат възможност да посетят пет острови в Черно море-света Анастасия, Свети Иван (където мощите на Йоан Кръстител са наскоро намерени), Свети Петър, Свети Кирик и Yulita и Сейнт Томас.

Курорти, разположен на Черно море са главно подходящи за семейни почивки, както и индивидуални почивки и развлечения. Албена, русалка, Свети Свети Константин и света Елена, Ривиера, Обзор, Елените и дюни са някои от най-предпочитаните за семейства с деца. По-млади туристи предпочитат курорта Слънчев бряг, Златни пясъци, Приморско, Китен и Лозенец, заради многото клубове и барове и други развлечения. Можете да намерите безплатен интернет навсякъде в тези градове, така че да останете свързани със света, да четете новините или просто да играете любимите си онлайн аркадни игри за казино. Слънчев бряг е най-големият курортен комплекс в страната, и то често организират партита, които включват световно – известните диджеи и изпълнители.

Созопол и Несебър (културно наследство на ЮНЕСКО) са известни с тяхната комбинация от красивите крайбрежни природа и исторически забележителности. Тези два града както хиляди години от историята и привлече един постоянен поток от летни туристи.

Отлични условия за релаксация се предлагат в курорти на Кранево, Чайка, Слънчев ден, Св.Илия, Свети Влас, Равда, Поморие, Черноморец, Царево, Ахтопол и Синеморец.

Български черноморски курорти предлагат различни опции за настаняване, от луксозни 4 – или 5-звездни хотели в малки романтични Семейни хотели, всички от които са глобални стандарти.

Някои от хотелите в черноморските курорти работи цялата година домакин конвенции и конгреси и за провеждане на различни специални събития и промоции. Посетителите на Черно море да се насладите на много културни събития, като Каварна Рок Фест, Варненско лято, Аполония, дух на Бургас, на Международния фолклорен фестивал в Бургас, и демонстрации на нестинарски танци.