България е страна с хилядолетна история и културно наследство, което обгръща древни цивилизации. Посетителите ще намерите много да им интерес в историята на страната, култура, Етнография, религия, архитектура и изкуство. Уникални археологически обекти изобилстват в цялата страна – древна селищни могили от неолита, тракийски светилища и гробници, останките от римски градове, византийски и средновековни крепости, архитектурни резервати, етнографски комплекси, църкви и манастири, Tekkes (джамии), сред много други.

Въпреки факта, че тя заема само 2 % от територията на Европа, са били регистрирани около 40 000 исторически паметници в България (7 от които са включени в списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство на ЮНЕСКО), 36 културни резервата, 160 манастира и приблизително 330 музеи и галерии. Това включва праисторически находки, тракийски гробници, обекти от гръцката епоха, римски крепости, исторически паметници от времето на първото и второто българско царство, както и архитектурни забележителности от епохата на Възраждането.

Емблематични за България са паметници, включени в списъка на ЮНЕСКО: Казанлъшка гробница (4-3 век пр.н.е.), Тракийска гробница от село Свещари край Разград (3 век пр.н.е.), Мадарският конник (VIII век), Боянската църква (10 – 11 век), Ивановските скални църкви в близост до Русе (10-14 век), в Рилския манастир (10 век), Стария град в Несебър.

Karanovska селищна могила, осигурява основа за определяне на Karanovska неолит периоди и служи като модел за разбиране на развитието на Европейските праисторически култури. Голям интерес е в долината на тракийските царе, в които са открити повече от 15 гробници. Перперикон се намира на територията на страната ни. Тя се счита за храма на бог Дионис, съдържащи пророчество камера равни по важност на един, посветен на Аполон в Делфи. Смята се, че това е столица на Одриската държава. Най-големият тракийски царски комплекс с Мавзолей храм в Югоизточна Европа е била открита в района на с. Старосел. Най-старото злато в света е открит във Варненския некропол. Също са били намерени много тракийски златни съкровища, като на Панагюрище, Вълчитрън, Рогозен и съкровища. Има множество останки от Тракийската, елинистическата и Римската култура. Целия римски град комплекси са били открити в Augustra Траяна, Тримонциум, Никополис ад Иструм, Пауталия, Акре, Месемврия, Аполония, Сердика и други сайтове.

Много от Българските манастири са били средство за запазване на Българската православна вяра и култура. Някои от тях са Рилският манастир, Бачковският манастир, троянски манастир, Земенски манастир, Роженски манастир, Килифаревския манастир, Соколски манастир, между другото. В страната също така има много църкви, че къща уникални примери на българските иконографски, дърворезба и рисуване училища и които притежават ценни ръкописи. Мощите на Свети Йоан Кръстител са открити на остров Свети Йоан Черно море край бреговете на България.

Културни паметници от периода на българското Възраждане могат да бъдат намерени в много от неговите градове, градове и села, като тези в котел, Копривщица, Карлово, Калофер, Сопот, Елена, Трявна, Банско, Мелник. Старинен Пловдив, Гела, Широка лъка, Момчиловци, Орехово, Смилян, Арда, долен, Лещен, Ковачевица, плетена, Боженци, Рибарица, Жеравна, Орешак, Медвен, Skandalo, Арбанаси, българи, кости, бръшлян and Mladezhko. Има много начини за посетителите да оценявам български занаяти като дърворезба, бродерия, керамика и плетене. Например там е Архитектурно-етнографски музей на открито Етъра, близо до Габрово, етнографски комплекси стария Добрич и Чифлика близо до Албена, Банско, етнографски комплекс кулата – Казанлък, Етнографския комплекс в Златоград, Вароша-Благоевград, етнографски комплекс бръшлян – малко Търново и др.

Има и възможности да наблюдава традиционни икономически дейности в нашите земи, като производството на розово масло и производството на вино.

България има изключително разнообразни календар, който запазва на страната народни традиции и обичаи – Сурва (Свети Васил ден), Сейнт Йордания ден – Богоявление, ден кантарион, Санкт Антон ден, Трифон Зарезан, Martuvane (дава мартениците), в първата неделя преди Великия пост, Кукеров ден, ден Свети Тодор, Благовещение ден, Великден, Гергьовден, в деня на Богородица, Димитровден, всички ден души, Бъдни вечер и Коледа. Много Българско село тържества и folkways запазване на древни традиции и обичаи, като например St. Лазаровден, Цветница, кукери, Карол пеене, танци с огън и много други. Изключително привлекателни са Фолклорните Фестивали и събирания – например, на Международния кукерски фестивал „Старчевата“ (Разлог), Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва“ (Перник), на етноси събиране (на община Белослав), Международният фолклорен фестивал (Велико Търново), Националният събор „Рожен“, международен Надсвирването в Гела, както и много други.

Има повече от 200 музеи в страната – уникален музей на киселото мляко в село студен извор (Tran регион), музея на розите в Казанлък, музея на транспорта в Русе, музей на дърворезба в Трявна, Музеят на хумора в Габрово , медицински музей във Варна, музей на мозайките в Девня, музея на солта в град Поморие, на Политехническия музей в София, Национален музей по антропология в София, Музеят на авиацията в Пловдив, музей на виното в Плевен , Националния исторически музей, музей „Земята и неговите хора“ и много други.

Календар на страната изобилства в културни събития. Някои от тях са София Филм Фест, фестивал „Любовта е лудост“ във Варна, фестивала „Варненско лято“, „музикални дни през март“ в Русе, „Софийски музикални седмици“, „Аполония“, „Духът на Бургас“, на Каварна Рок Фест и много други.