Белоградчишки скали

Белоградчишки скали, уникален природен феномен, са приблизително 30 км дълъг и 6-7 км широк. Скалите се простира от запад към изток от началото на връх Ведерник (1124 м) близо до град Белоградчик и первази селата Боровица и Белотинци.

Белоградчишките скали са били изваяни от природните сили в продължение на повече от 200 милиона години.

Техните съдържание на желязо руда им дава им червеникаво оцветяване.

Те се различават по форма и са повече от 100 метра височина

Първата група от скалите са разположени близо до град Белоградчик. Най-известният от тези се наричат Конникът, Мадоната, Дервиш, Адам и Ева, Гъби, Лъвът, Монасите, Мечката, Замъка и Овчарче.

Друга група скали е разположена западно от града. Най-известните от тях са Zbegove (крепости), Erkyupia и Борич. Подходящ за моторизиран транспорт добре маркирани път води до тези образувания. Сред извисяващите се скали са дълбоки дерета и тук може да се намери най-интересните скални образувания – близнаците и по-малка и по-голяма Збег, след като на сайта на укрепления. Скалите служи като естествена защита за силите на Византия, България и Османската империя по време на следващите епохи. В миналото векове стотици стъпки са били издълбани, някои от които все още са запазени. На много места може да се видят останки от сгради, стени, парчета от тухли, както и фрагменти от глинени съдове.

Скали близо до Zbegove и Борич са невероятни, наподобяващи гигантски сфинксове, маймуна глави, мумии, джамии в минарета и вагрянки, крилати змии и други.

Около 4 км на изток от града се намира третата група, която включва скали близо до Латинска портата и Lipenik пещера.

Четвъртата група е да се намери между селата Боровица и Фалковец. Тук са прочутите кедрови рок, рок пчела, Торлашки и Maiden скала.

Последната група от скалите се намира близо до селата Gyurgich и Belotitsi.

В цепнатини на скали Белоградчик древните римляни построен укрепления, които по-късно са били използвани от българите и турците – Белоградчишката крепост.

Днес крепостта е толкова популярна сред туристите като скали.

На стотина метра от Белоградчишката крепост е астрономическа обсерватория, поддържан от Института по астрономия, част от Българската академия на науките. Обсерваторията има три телескопи на разположение за посетители, които желаят да видите на нощното небе.

Друга природна забележителност на около 20 км от Белоградчик е известна пещера, една от най-големите и най-красивите пещери в България.

Замърсяване е забранено в района Белоградчишки скали, както е катерене на скали.

През 2007 г. на Белоградчишките скали са номинирани в конкурса да изберете новите седем чудеса на света и те бяха сред всичко претенденти, въпреки че те не достигне до финалите.

Белоградчик региона сега е без съмнение един виден туристическа дестинация. През 2008 г. града спечели национален конкурс, проведен от EDEN програмата, която почита чувствате туристически места, благодарение на богатото си тракийското наследство и неговите забележителни природни красоти.

Leave a Comment