Аладжа манастир

Аладжа манастир е разположен в красива местност 14 км северно от Варна, близо до курорта Златни пясъци (Златни пясъци), в центъра на Златни пясъци природен парк (Златни пясъци). Няма надеждни исторически записи, когато Манастирът е създадена, но има доказателства, че тя вече съществува в 10-12 век.

Аладжа манастир е един от малкото манастири в пещера в България, където различни помещения и техните функции са ясно различими. В помещенията на манастира са издълбани и разположени на две нива във варовиковата скала, която е почти 40 м височина. На първо ниво са разположени манастирската църква, манастир клетки, менза, кухнята, малък гробищна църква, криптата (костница) и помещенията във фермата. Второто ниво е естествени скални ваканция в източната част на която се намира манастира параклис.

Група от пещери, известни като катакомбите се намира около 600-700 м западно от манастира. Археологически находки като керамика, монети, графити и др., открити там предоставят доказателства, че катакомбите са били обитавани от хора по време на ранно християнски възраст (5-6 век).

След османците завладява България в края на 14 век Аладжа манастир постепенно изпадна в упадък и е най-вероятно напълно изоставени около ХV-XVI век.

Християнското име на манастира е неизвестна. Аладжа думата идва от Персийски-Арабски и означава пъстър, разнообразен. К. Шкорпил, първият човек, който го направих изследвания в манастира, записва една легенда, според която Свети Спас (получени от българската Христос Spasitel – Христос Спасител) е покровителка на манастира.

Днес Аладжа манастир е популярна туристическа атракция, посещаван от хиляди туристи. Манастирът се намира в центъра на Златни пясъци природен парк, защитена местност, където могат да се видят редки дървесни видове. Съчетанието на красивата природа, историческите и християнския забележителности прави това място идеално за културен, религиозен и екологичен туризъм.

Уникална аудио-визуални шоу, наречено легенди от Аладжа манастир е като място в манастира от 2009 г. Това е нова атракция за гостите на Варна и курортите.

Манастирът е обявен за паметник на архитектурата и строителството от национално значение чрез публикуване в Държавен вестник, въпрос № 16 от 1968 година.

Посетителите на манастира да си турне в музей на миниатюрни модели. Там се продават сувенири и информационни материали.

Leave a Comment